sobota, 22 października 2011

Szarlotka z orzechami włoskimi i syropem klonowym




Jesień kocham za wysyp wszelakiego dobra:), a że jest moc jabłek, to znak, że trzeba wypróbować nowy przepis na szarlotkę. Padło na kruche z przepisu z forum "Galeria potraw", lekko zmodyfikowane. Dzięki bardzo kochanej Cioci Basi, która mi przywiozła wielką butlę pysznego syropu klonowego zza oceanu, mogłam połączyć go z pysznymi jabłkami i orzechami włoskimi. Wybornie pachnące ciasto, na jesienne popołudnia w miłym towarzystwie:). Polecam.

 Ciasto kruche

- 1/2 kg krupczatki 250g  masła
- 1/2 szklanki cukru 
- 2 łyżeczki proszku 
- 2 żółtka 
- 2 łyżki śmietany 

- 1 kg ulubionych jabłek
- 150 g orzechów włoskich
- 8 łyżek syropu klonowego
- 3 łyżki cukru  (niekoniecznie)

Posiekać wszystkie składniki razem, potem szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć formę (zostawić nieco na wierzch) i wstawić do lodówki na ok. pół godziny, a część na wierzch do zamrażarki. Jabłka obrać i pokroić w cieniutkie plasterki, orzechy potłuc i lekko uprażyć. Jabłka, orzechy i syrop dokładnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto, część ciasta wyjąć z zamrażarki i potarkować na jabłka. Piec w temperaturze 170 stopni około godziny. Wystudzić, zjadać ze smakiem:).

5 komentarzy:

Kaś pisze...

wygląda wspaniale!

Monika pisze...

Idealna krucha szarlotka;)

Lovelykate pisze...

Szarlotka na kruchym cieście, to niebo w gębie ;) Pięknie się prezentuje!

Tyna pisze...

Mniam, syrop klonowy:) Świetna szarlotka:)

Anonimowy pisze...

Robię już piąty raz! Rewelacja. To moje ulubione ciasto :) Dziękuje za ten przepis ❤️