poniedziałek, 3 października 2011

Faszerowana papryka w sosie cytrynowym


Wczesna jesień to czas niezwykły; na straganach i w warzywniakach pełno pięknych, jędrnych papryk, cukinii i innych wspaniałych warzyw. Znak to, że czas na faszerowanie :). Padło na paprykę, bo to kolejny smak z dzieciństwa; lubiłam, jak robiła ją moja mama. Niestety, dzieci moje nie wykazują takiego entuzjazmu i wyjadają środek, paprykę zostawiając, traktując ją jak miskę:/, no ale nic się nie marnuje, bo ja i mąż chętnie te "miski" zjadamy :). Polecam! Wbrew pozorom robi się szybko, można zrobić także w sosie pomidorowym.

 Papryka faszerowana (9 sztuk)


  • 9 papryk większych
  • 70 dag mięsa mielonego z szynki
  • 1 cebula
  • 3 pomidory
  • nać selera lub seler naciowy
  • szklanka ryżu
  • nać pietruszki
  • sól, pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • curry
  • oregano
  • 4 ząbki czosnku


 Sos cytrynowy


  • 1 cytryna
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • szklanka wywaru


Papryki umyć i wydrążyć (delikatnie, żeby nie pękły), ryż ugotować, pokroić pomidory w drobną kostkę, posiekać cebulę, natki. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, ostygnięty ryż i wyrabiamy. Nadziewamy papryki (solidnie). Układamy paprykę w garnku, zalewamy wodą, wrzucamy do garnka pokrojony czosnek, natkę selera (całe łodygi), ziele angielskie i sól. Gotujemy ok 30-40 minut. 
   W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy lekką zasmażkę, zdejmujemy z ognia  i dodajemy wywar, w którym gotowała się papryka – delikatnie, żeby nie zrobiły się grudy. Dodajemy sok i otartą skórkę z cytryny, przyprawiamy do smaku. Polewamy sosem paprykę i zjadamy ze smakiem:).

Brak komentarzy: