poniedziałek, 28 marca 2011

Tarta z pomidorami i boczkiem


Tarty wbrew pozorom robi się bardzo szybko. Są miłym urozmaiceniem codziennych obiadów – tak jak z pizzą, można dobierać nasze ulubione składniki, stosować sezonowe warzywa – bogactwo smaków tart jest wielkie. Polecam na przyjęcia, pyszne są na ciepło, jak i na zimno.

 Kruche ciasto

- szklanka mąki
- 1 jajko
- pół kostki masła
- duża szczypta soli

Ciasto zagnieść z zimnych składników, uformować w kulkę i odstawić na godzinę do lodówki. Rozwałkować na cienki, okrągły placek, trochę większy, niż foremka (tak, żeby zrobiły się ścianki). Ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach, ok. 15 minut pod papierem do pieczenia z obciążeniem ( np. sucha fasola), zdjąć i piec kolejne 10 minut.

Składniki na farsz 

-  150 ml śmietana 24% lub 30%
- 2 jajka
- szczypior
- 20 dag boczku
- 1 czerwona cebula (mała)
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- kilka listków bazylii
- sól i pieprz

Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć z cebulą pokrojoną w piórka, ułożyć na cieście. Jajka roztrzepać, dodać śmietankę, szczypior, sól, pieprz. Wymieszać i zalać tartę, na wierzchu ułożyć przekrojone na pół pomidorki (pupkami do góry ;) ), posypać listkami bazylii. Włożyć do piekarnika (200 st. ) na ok 15-20 minut. Podawać jak lekko przestygnie.

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

najlepsza tarta jaką w życiu jadłam :)po prostu wyśmienita :)

Anonimowy pisze...

Przepyszna

Ar pisze...

Jaka jest średnica formy ? :)

emilka pisze...

27 cm.