sobota, 4 grudnia 2010

Zupa cebulowa


 Zupa cebulowa jest bardzo rozgrzewająca, pachnąca i prosta w wykonaniu. Jak będzie smakowała, w dużej mierze zależy – jak zauważyłam – od cebuli; wiadomo jedna drugiej nierówna w ostrości, czy aromacie. Zupa tania (wino niekonicznie trzeba dodawać), szybko się robi i ponoć dobra na "problemy dnia następnego" ;). Polecana szczególnie teraz, w okresie zimowym, jest zdrowa i naprawdę pyszna.

  Zupa (duży garnek)

- 6 cebul
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- szklanka wina czerwonego wytrawnego
- 1,5 l bulionu warzywnego lub wołowego
- tymianek
- pieprz i sól

- bagietka
- 30 dag sera zółtego (ostrego)


W garnku roztopić masło i wrzucić pokrojoną w pół plasterki cebulę, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Podsmażyć na ciemno. Zalać zimnym bulionem i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek, zalać gorącym bilonem, dodać wino i tymianek. Gotować ok. 20 minut, przyprawić solą i pieprzem. Zupę można zmiksować lub nie, jeśli lubimy, gdy coś pływa. Pieczemy grzanki. Zupę podajemy z grzankami i dużą ilością sera.

Brak komentarzy: