środa, 17 listopada 2010

Schab w pomarańczach z imbirem


 Postanowiłam trochę ożywić świat i zastosować terapię kolorami. Padło na żółty, żeby choć odrobinę podnieść ciało na duchu, kiedy pada. Pomarańcze z imbirem to duet bardzo aromatyczny i dający pozytywną energię, imbir przełamuje mdławo-słodki smak pomarańczy, nadając charakteru potrawie. Od razu robi się ciepło i miło.

  Schab (porcja na 4 osoby)

- 70 dag schabu wieprzowego
- 3 duże pomarańcze
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- imbir świerzy lub mielony
- odrobina wody i soku z cytryny

Schab pokroić w cienkie plastry, lekko obić (ale nie jak na schabowe), obtoczyć w mące i obsmażyć. Kotlety przełożyć do garnka, a na patelnię wylać odrobinę wody, wymieszać i przelać do garnka. Pomarańcze obrać, wybrać miąższ (uważać na pestki) i zalać sokiem schab. Przyprawić, dodać starty imbir i gotować na małym ogniu, ok. 30 minut (uważać, żeby nie przypaliło się, często mieszać). Podałam z pieczonymi ziemniakami i sałatką z kapustą pekińską i śliwkami.

Brak komentarzy: