Jesień kocham za wysyp wszelakiego dobra:), a że jest moc jabłek, to znak, że trzeba wypróbować nowy przepis na szarlotkę. Padło na kruche z przepisu z forum "Galeria potraw", lekko zmodyfikowane. Dzięki bardzo kochanej Cioci Basi, która mi przywiozła wielką butlę pysznego syropu klonowego zza oceanu, mogłam połączyć go z pysznymi jabłkami i orzechami włoskimi. Wybornie pachnące ciasto, na jesienne popołudnia w miłym towarzystwie:). Polecam.
- 1/2 kg krupczatki – 250g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 kg ulubionych jabłek
- 150 g orzechów włoskich
- 8 łyżek syropu klonowego
- 3 łyżki cukru (niekoniecznie)
Posiekać wszystkie składniki razem, potem szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć formę (zostawić nieco na wierzch) i wstawić do lodówki na ok. pół godziny, a część na wierzch do zamrażarki. Jabłka obrać i pokroić w cieniutkie plasterki, orzechy potłuc i lekko uprażyć. Jabłka, orzechy i syrop dokładnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto, część ciasta wyjąć z zamrażarki i potarkować na jabłka. Piec w temperaturze 170 stopni około godziny. Wystudzić, zjadać ze smakiem:).
5 komentarzy:
wygląda wspaniale!
Idealna krucha szarlotka;)
Szarlotka na kruchym cieście, to niebo w gębie ;) Pięknie się prezentuje!
Mniam, syrop klonowy:) Świetna szarlotka:)
Robię już piąty raz! Rewelacja. To moje ulubione ciasto :) Dziękuje za ten przepis ❤️
Prześlij komentarz