Kolejna letnio-jesienna potrawa, kiedy cukinia jest najlepsza i – co tu dużo mówić – najtańsza:). Przepis jest przerobioną na nasze warunki grecką musaką, gdzie w oryginale mięso jest z jagnięciny, a spód z bakłażanów. O ile bakłażany teraz są bardzo popularne, to jagnięcina jest kosmiczna pod wieloma względami:), ale nam taka wersja na codzienne obiady smakuje.
Warstwa mięsna
- 2-3 średnie cukinie
- 0,7 kg mięsa mielonego wołowego (lub wołowo-wieprzowego)
- 2 duże cebule
- natka pietruszki
- 3 pomidory bez skórki lub pomidory z puszki
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- bazylia
- 4 ziemniaki ugotowane na pół twardo.
- 3 łyżki masła
- 2,5 łyżki mąki
- 400 ml jogurtu greckiego
- 20 dkg sera żółtego (ostrego)
- sól, pieprz.
- gałka muszkatołowa
Cukinie pokroić w plastry 1 cm. Podsmażyć na oliwie, aż się zarumienią. Usmażone wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, tak, aby dno było całkowicie zakryte (bardzo ścisnąć). Mięso mielone i cebule usmażyć razem. Pod koniec dodać sól, pieprz oraz koncentrat pomidorowy. Zdjąć z ognia i dodać posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszać. Całość wyłożyć na cukinie, dokładnie rozkładając. Ziemniaki pokroić w plastry, wyłożyć na mięsie.
Sos beszamelowy
Masło rozpuścić w małym garnuszku, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Zdjąć z ognia i dodać jogurt. Rozprowadzić grudki. Postawić na ogniu i stale mieszać, przyprawić. Kiedy sos zgęstnieje, dodać starty ser, dokładnie wymieszać. Wszystko wylać na ziemniaki. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40 minut lub do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz