środa, 5 października 2011

Zapiekanka a'la musaka grecka


Kolejna letnio-jesienna potrawa, kiedy cukinia jest najlepsza i – co tu dużo mówić – najtańsza:)Przepis jest przerobioną na nasze warunki grecką musaką, gdzie w oryginale mięso jest z jagnięciny, a spód z bakłażanów. O ile bakłażany teraz są bardzo popularne, to jagnięcina jest kosmiczna pod wieloma względami:), ale nam taka wersja na codzienne obiady smakuje.




 Warstwa mięsna
  • 2-3  średnie cukinie
  • 0,7 kg mięsa mielonego wołowego (lub wołowo-wieprzowego)
  • 2 duże cebule
  • natka pietruszki
  • 3 pomidory bez skórki lub pomidory z puszki
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • 4 ziemniaki ugotowane na pół twardo.
Sos beszamelowy
  • 3 łyżki masła
  • 2,5 łyżki mąki
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 20 dkg sera żółtego (ostrego)
  • sól, pieprz.
  • gałka muszkatołowa


Cukinie pokroić w plastry 1 cm. Podsmażyć na oliwie, aż się zarumienią. Usmażone wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, tak, aby dno było całkowicie zakryte (bardzo ścisnąć). Mięso mielone i cebule usmażyć razem. Pod koniec dodać sól, pieprz oraz koncentrat pomidorowy. Zdjąć z ognia i dodać posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszać. Całość wyłożyć na cukinie, dokładnie rozkładając. Ziemniaki pokroić w plastry, wyłożyć na mięsie. 
Sos beszamelowy
   Masło rozpuścić w małym garnuszku, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Zdjąć z ognia i dodać jogurt. Rozprowadzić grudki. Postawić na ogniu i stale mieszać, przyprawić. Kiedy sos zgęstnieje, dodać starty ser, dokładnie wymieszać. Wszystko wylać na ziemniaki. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40 minut lub do zarumienienia.       


Brak komentarzy: