Roladki (dla ok 4 osób)
- 80 dag piersi z kurczaka
- 250 g mozzarelli
- 2 szklanki kurek
- duża cebula
- 1/4 szklanki białego wina
- połowa pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Sos
- pół pęczka natki pietruszki
- szklanka śmietany
- 2 łyżki masła
- kilka gałązek tymianku
- 1/2 szklanki bulionu
- sól, pieprz
Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze części, rozbić na cienkie kotlety (najlepiej pod folią spożywczą). Posolić i popieprzyć każdy kawałek. Kurki bardzo dokładnie myjemy z piachu i osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy na drobną kostkę. Na patelnię z masłem, wrzucamy kurki i cebulę i podsmażamy. Pod koniec podlewamy wszystko winem i przyprawiamy solą i pieprzem. Czekamy, aż płyn wyparuje. Odstawiamy z ognia, kiedy lekko przestygnie, dodajemy startą na dużych oczkach mozzarellę i mieszamy. Wykładamy farsz na mięsie, zawijamy roladki.
W rondelku podgrzać bulion. Natkę pietruszki i tymianek miksujemy lub bardzo drobno siekamy, wrzucamy do bulionu, chwilę podgotować. Śmietanę wymieszać w kubeczku, z odrobiną gorącego bulionu i wlać do rondelka. Przyprawić solą i pieprzem, jeśli sos jest gęsty, chwilkę podgrzewać na małym ogniu.
Roladki podsmażamy na oliwie z masłem, na złoty kolor. Podajemy z ulubionym dodatkiem np. młodymi ziemniaczkami, lekko podsmażonymi i sałatą z sosem winegret.
5 komentarzy:
pyszna propozycja na obiad czy kolację. mam nadzieję, że zostało troche wina do popicia roladki.
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Jak ja ci tych kurek zazdroszcze! Roladki wygladaja oblednie.
Dzięki za inspirację na kolejny obiad! Aż ma się ochotę sięgnąć po roladkę przez monitor.
Mmm, pycha! Byłam w ten weekend Mazurach, rano kurkobranie a potem było pyszne śniadanie :)
Dziękuje za miłe słowa. Kurki to tak wdzięczny materiał, do gotowania, że można z nimi niejedno wyczarować.Pozdrawiam
Prześlij komentarz