Zupa dyniowa (ok 5 osób)
- 2 kg dyni
- ok 1 litra wywaru warzywnego
- 2 cebule
- imbir świeży
- imbir suszony
- sól pieprz
- sok z 1,5 pomarańczy
- 7 łyżek masła
- 4 łyżki śmietany
- 20 dag sera żółtego
- 4 duże marchewki
- gałka muszkatołowa
- łyżka cukru
- 2 bagietki
Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy w dużym garnku na 5 łyżkach masła, kiedy się zeszkli dodajemy dynię i smażymy dalej. Dodajemy starty imbir, mieszamy i zalewamy wywarem (tak, żeby wywar zakrywał lekko dynie, nie za dużo, zupa będzie za rzadka). Przyprawiamy solą, pieprzem. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu aż dynia zmięknie (ile czasu zależy do dyni, raz trwało to 20 minut innym razem ok 40). Kiedy zupa się gotuje obieramy marchewki i kroimy je na cieniutkie paski. Można zrobić to obierakiem do jarzyn, będzie coś ala tagliatelle, już specjalnym skrobakiem do warzyw, krojącym w cienkie paski (miałam to drugie). Masło roztapiamy na patelni i wlewamy sok z połowy pomarańczy i łyżkę cukru. Mieszamy i dodajemy marchewkę, podsmażamy tak, żeby była ciągle chrupiąca (ale nie surowa). Przyprawiamy solą, pieprzem. Zupę miksujemy blenderem, dodajemy sok z pomarańczy, ścieramy odrobinę gałki i ewentualnie imbir, jeśli wywar jest mało aromatyczny. Dodajemy śmietanę (pamiętać trzeba, żeby zahartować, aby nie było grudek śmietanowych). Zupę podajemy posypaną startym serem i marchewkowym makaronem oraz z grzankami. Smacznego.
1 komentarz:
sezon dyniowy powoli sie zaczyna wiec zaryzykowałem...
i co ???
po prostu wyśmienita zupa!!!
piękny kolor i aromat pomarańczy ;)
P.S. warto doprawić świeżą lub mieloną kolendrą ;)
śmietanę pominąć ewentualnie okrasić delikatnie już w talerzu.
Prześlij komentarz