środa, 5 stycznia 2011

Babeczki czekoladowe


 Babeczki te znalazłam w internecie, szukając łatwego ciasta, które mogę zrobić z dziećmi. Szybko przypadły nam do gustu i wracają bardzo często. Cupcake's są bardzo popularne w krajach anglosaskich, gdzie różnorodność dodatków do pieczenia i ozdabiania babeczek  powoduje mój nieukrywany zachwyt i lekką zazdrość;) bogactwo pomysłow, papilotki na każdą okazją, czy to na święta, np. Wielkanoc, czy życiowe wydarzenia, jak urodzenie dziecka, pójście do szkoły itp. Dzieci uwielbiają asystować przy produkcji i dekorowaniu,  jednak najbardziej, co oczywiste, kochają zjadać z herbatką:).

 Babeczki (ok. 30 sztuk dużych)

- 250 g margaryny
- 250 g cukru ciemnego
- 250 g mąki pszennej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 4 łyżki mleka
- 4 jajka
- 4 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ulubiony zapach (ja dodaję likieru rumowego)

Margarynę miksować z cukrem, dodać jajka, z mąką wymieszać sodę, kakao, proszek i dodać do reszty, dalej miksować. Na koniec dodać roztopioną czekoladę (najlepiej roztopić w kąpieli wodnej). Przełożyć masę do papilotek (duża łyżka stołowa na duże papilotki, trochę więcej niż 1/3 papilotki) i ułożyć na dużą blachę (można w specjalnej blaszce na muffinki), piec 20 minut w 180 stopniach. Kiedy wystygną udekorować ulubionym kremem lub lukrem.

Brak komentarzy: