poniedziałek, 28 marca 2011

Tarta z pomidorami i boczkiem


Tarty wbrew pozorom robi się bardzo szybko. Są miłym urozmaiceniem codziennych obiadów – tak jak z pizzą, można dobierać nasze ulubione składniki, stosować sezonowe warzywa – bogactwo smaków tart jest wielkie. Polecam na przyjęcia, pyszne są na ciepło, jak i na zimno.

 Kruche ciasto

- szklanka mąki
- 1 jajko
- pół kostki masła
- duża szczypta soli

Ciasto zagnieść z zimnych składników, uformować w kulkę i odstawić na godzinę do lodówki. Rozwałkować na cienki, okrągły placek, trochę większy, niż foremka (tak, żeby zrobiły się ścianki). Ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach, ok. 15 minut pod papierem do pieczenia z obciążeniem ( np. sucha fasola), zdjąć i piec kolejne 10 minut.

Składniki na farsz 

-  150 ml śmietana 24% lub 30%
- 2 jajka
- szczypior
- 20 dag boczku
- 1 czerwona cebula (mała)
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- kilka listków bazylii
- sól i pieprz

Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć z cebulą pokrojoną w piórka, ułożyć na cieście. Jajka roztrzepać, dodać śmietankę, szczypior, sól, pieprz. Wymieszać i zalać tartę, na wierzchu ułożyć przekrojone na pół pomidorki (pupkami do góry ;) ), posypać listkami bazylii. Włożyć do piekarnika (200 st. ) na ok 15-20 minut. Podawać jak lekko przestygnie.

środa, 2 marca 2011

Risotto z kurczakiem i kurkami


 Risotto bardzo lubią moje dzieci. Ich miłość zwiększyła się, od kiedy oglądają namiętnie Hell's Kitchen, gdzie w każdej serii uczestnicy podają je gościom :). Także lubię je przyrządzać, bo to mało pracochłonne danie, a wystarczy zmienić dodatki i mamy kompletnie inne doznania smakowe:).

 Risotto (4-5 osób)

- 0,5 kg piersi kurczaka
- 40 dag ryżu
- szklanka wina białego półwytrawnego
- 0,7 l bulionu
- 8 szalotek lub zwykła cebula
- sól, pieprz
- kolendra świeża (gdy nie ma ziarna, świeżo zgniecione)
- masło do smażenia
- łyżka śmietany
- garść kurek małych
- natka pietruszki

Na głębokiej patelni smażymy na maśle pokrojone w kostki szalotki (cebulę)  i w bardzo drobną kosteczkę pierś i małe kurki. Kiedy się podsmażą, dodajemy ryż, szklimy lekko, zalewamy winem, gotujemy, mieszając do całkowitego wchłonięcia wina przez ryż. Zalewamy chochlą bulionem, mieszamy do wchłonięcia i powtarzamy, aż ryż będzie odpowiednio miękki. Przyprawiamy, na koniec dodajemy śmietanę, natkę pietruszki, dokładnie mieszamy. Risotto najlepsze jest bardzo świeże. Smacznego.